Hvad er Asteya – den tredje yama

Tredje indlæg i serien om de otte grene af yoga, som hver beskriver forskellige stadier af yoga, som man skal igennem for at opnå samadhi (frigørelse, oplysning), i følge Yoga Sutraerne af Pantajali.
I tidligere indlæg har jeg beskrevet yoga grundlæggende samt gået i dybden med den første og anen del af yamaerne. Nemlig ahimsa og satya.

Læs og Yama & Amhisa HER
Læs om Satya HER

I dette indlæg vil jeg beskrive den tredje yama, som på sanskrit kaldes asteya og oversættes som ”ikke at stjæle”.
Yamaerne er kendt fra Yoga Sutraerne og er lavet til at hjælpe os med at tænke, tale og opføre os med integritet.

Selvom asteya oversættes som ”ikke at stjæle”, er der dog en del mere til betydningen end som så.
Når vi snakker om asteya, handler det om ikke at tage noget fra andre og dette handler ikke blot om fysiske ting. Det handler i stor grad også om ikke at tage ting for givet, vi for fra andre.
Udover betydningen ”ikke at stjæle”, kan asteya også forklares som ikke at tale falsk, ikke at snyde, ikke overtagelse.
Med andre ord halder asteya om at leve i sandhed og ikke tage noget der ikke retmæssigt tilhører en selv. Her er dog ikke kun tale om fysiske ting, men det kan også betyde at man skal være opmærksom på, at man ikke stjæler andres tid.

I hinduismen er Asteya beskrevet som: ”den afholdenhed i ens handlinger, ord eller tanker om ting af værdi der tilhører et andet menneske.”

Hvis man tænker over hvor ønsket om at stjæle kommer fra, er det i vores moderne og rige land følelsen af at vi ikke har nok eller at vi går glip af noget…. Det er et mix imellem respekt og overflod. Vores forhold til dette kan ændres når vi praktiserer asteya.

Ting at tænke over i forhold til at praktisere asteya:
Vores forhold til tid
For mange handler det blot om at krydse ting af en liste, uden virkelig at opleve dem. Specielt i en travl hverdag kan vi godt have tendens til at nå en masse ting, uden virkelig at opleve dem. Man kan hurtigt føle mangel på tid, overskud og tilværelse. Dog er det opmærksomhed der gør en handlig spændende og mindeværdig og ofte ikke selve aktiviteten. I vores vestlige og ”moderne” verden er mange blevet afhængige af at gøre og at gøre hele tiden. Mere er bedre. Asteya lærer os at der allerede er nok. Hvornår var sidste gang du blot nød øjeblikket uden at føle dig forpligtet til at gøre noget andet?

At være sig selv
Det er langt fra unormalt at spørge en ny person man møder hvilken uddannelse de har og hvilket job de har. Efter deres svar danner mange sig et billede af deres status, indkomst osv. Asteya ønsker i stedet at vi omfavner hinandens forskelligheder som person og ikke baseret på vores ”status” i samfundet. Mange prøver at kamuflere sider af sig selv, som samfundet ikke ser op til, lyver om hvordan og hvad de virkelig her. I stedet burde vi acceptere hinandens forskelligheder på godt og ondt og trække hinanden op i stedet for at tage hinanden ned. Det handler ikke om hvordan vi ser, om vi har nyt smart tøj på, vores frisyre, eller hvilket job vi har, men om vi er glade og tilfredse i vores tilværelse. Personligt prøver jeg at finde glæde og positivitet i hver dag og skabe et liv der giver mening for mig, og ikke et liv, som samfundet syntes jeg skal have. Til tider bliver jeg usikker på mine valg og beslutninger fordi så mange mennesker sætter spørgsmålstegn ved alt hvad der er anderledes og nyt. Men jeg er et menneske med følelser, drømme og ønsker, som jeg ønsker at efterleve. Så stop og træk vejret og giv dig selv lov til at mærke hvem og hvad du virkelig er og hvad du virkelig vil med dit liv… Du får (måske) kun én chance 😉
Du får aldrig en dag tilbage, men du lever altid i øjeblikket.

Be where you are . . . otherwise you will miss most of your life. – Buddha

Håber at se dig til yoga i den kommende tid!
Jeg underviser i Yogawinnis studie i Solrød følgende datoer:
Torsdag 13-04-2017 9:00-10:30
Onsdag 26-04-2017 9:30-11:00,
Torsdag 27-04-2017 9:00-10:30 & 16:45-18:15
Onsdag 10-05-2017 9:30-11:00
Torsdag 11-05-2017 9:00-10:30 & 16:45-18:15

Tilmedling HER, på besked eller sms 30 11 81 92
Glæder mig til at se dig 🙂

Namasté Emely

Følg yogatips & rejseinspiration på INSTAGRAM & FACEBOOK

Skriv et svar